YENİ NESİL OSMANLICA ÖĞRENİYOR

Kredi Yurtlar Kurumu ile Hayrat Vakfı işbirliğinde ‘Osmanlıca Yarışması’ düzenleniyor. Yarın sona erecek olan başvuru süresinin ardından yarışmaya katılacak tüm öğrencilere 24 saatlik Osmanlı Türkçesi kursu verilecek.

Yarışmanın yarı finali 21 Nisan’da öğrencinin başvuru yaptığı ilde, Türkiye finali ise 9 Mayıs’ta Ankara’da gerçekleştirilecek. 81 ilde eş zamanlı yapılacak olan yarışmaya Giresun Kredi Yurtlar Kurumlarında kalan kalan öğrenciler büyük ilgi gösteriyor. Türkiye genelinde nüfusa oranla şu anda Giresun birinci sırada yer alıyor. Giresun Kredi Yurtlar Kurumu İl Müdürü Fethi Elmas, Osmanlıcanın dünya medeniyet tarihine damgasını vuran köklü bir yazı dili olduğunu belirterek, milletleri millet yapan o milletlerin kullandığı dil ve alfabesi olduğunu kaydetti. KYK İl Müdürü Elmas, Osmanlıca yarışmasıyla ilgili Seyit Vakkas Erkek Öğrenci Yurdu ile Sahil Kız Yurdu’nda kurulan başvuru stantlarını ziyaret ederek, Hayrat Vakfı Giresun İl Temsilcisi Erdoğan Kara’dan bilgi aldı. Osmanlıca Türkçesinin önemine dikkat çeken Elmas, Osmanlıcanın, kıtalara hükmeden atalarımızın ufkunu ve ihtişamını gösteren bir kalem medeniyeti olduğunu ifade etti. Osmanlıca Türkçesini gelecek nesillere daha iyi aktarmak için böyle bir yarışma düzenlediklerini kaydeden Elmas, “Osmanlıca bizi biz yapan kültürümüzü geleceğe taşıyan en önemli bir araçtır. Muhteşem bir medeniyetin mirası olan, milyonlarca eserimizin hemen hemen tamamı Osmanlıca yazılmıştır. Yeni neslimiz dedesinden kalan bir eseri, bir tabu senedini veya birçok Osmanlıca kitabeyi okuyamamaktadır. Gelecekle geçmiş arasındaki köprüyü sağlam kura bilmenin yolu Osmanlıca Türkçeyi okuyup anlamaya bilmektir. Kredi Yurtlar Kurumu ile Hayrat Vakfı’nın yapmış olduğu protokol neticesinde yurtlarımızda kalan öğrencilerimizi Osmanlı Türkçesi ile buluşturmak, derslerinden artan kalan zamanlarını olumlu bir şekilde geçirmek amacıyla, ecdadımızın bizlere bıraktığı bin yıllık kültür, medeniyet, edebiyat ve tarihimiz hakkında bilgi sağlamak amacıyla kredi yurtlarında kalan öğrencilerimizi yönelik Osmanlıca yarışmasını düzenledik” dedi.

Elmas, yarışmanın iki aşamada yapılacağını belirterek şöyle konuştu;

“Birinci aşama sınavı eş zamanlı il ve ilçelerde tek merkezde öğrencilere verilen 24 saatlik ders kitabından yapılacak. Sınav değerlendirme sonucuna göre ilk üçe giren öğrencilerimiz, Ankara’da yapılacak olan ikici aşama Türkiye finaline katılacaklar. Türkiye finalinde dereceye girenler çeşitli ödüllerle ödüllendirilecektir. Ayrıca ilk beşe giren Türkiye birincileri kurumumuzun düzenlemiş olduğu Kudüs gezisiyle ödüllendirileceklerdir. Bunun yanı sıra her ilden ilk üçe giren öğrencimize bir yıllık Osmanlıca Dergi aboneliği ve yarışma kurslarını devam edip başarıyla tamamlayan öğrencilere de Hayrat Vakfı tarafından hazırlanmış olan Kur’an’ı Kerimin Osmanlıca hazırlanmış olan meali hediye edilecektir. Biz bütün öğrencilerimizi ecdadımızı daha iyi anlamak, kültürümüze daha iyi sahip çıkmak, tarihimizi daha iyi öğrenmek amacıyla Osmanlıca yarışmalarına davet ediyoruz.”

GİRESUN’DAN BÜYÜK İLGİ

Hayrat Vakfı Giresun İl Temsilcisi Erdoğan Kara ise, yarışma için verilen sürenin yarın sona ereceğini hatırlatarak, “Giresun’da çok şükür 500’e yakın öğrencimiz kayıt olmuş durumda. Türkiye genelinde nüfusa oranla şu anda birinciyiz. Yarışmaya katılan öğrencilerimiz 24 saatlik bir eğitim görecekler. Eğitimin sonunda Osmanlıcayı gayet kolay ve güzelce bir şekilde okuduklarını kendileri de görmüş olacaklar. İşte bu amaçla milli ve manevi değerlerimizi geliştirmek, geçmişimizle köprü kurmak amacıyla Gençlik ve Spor Bakanlığımız, KYK Genel Müdürlüğümüz çok güzel bir çalışmaya imza attılar, öncü oldular. Cumhurbaşkanımıza, Gençlik ve Spor Bakanlığımıza, KYK Genel Müdürlüğümüze, bütün yurt müdürlerimize ve çalışanlarına teşekkür ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Yarışmaya katılan bir grup kız öğrenci ise Zeytin Dalı Harekatına katılan Mehmetçikleri unutmayarak Giresun’dan şu mesajı gönderdi; “Osmanlıdan aldık bu ruhu, Ayyıldız aydınlatacak tüm yurdu. Böyle şanlı ki, Türk ordusu Afrin’de yaşıyoruz bu gururu. Afrin’deki askerlerimiz dualarımız sizinle.”

14 Mar 2018 - 16:40 - Gündem --- Okunma


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Giresun Öncü Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Giresun Öncü Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Giresun Öncü Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Giresun Öncü Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.