“ŞİLİ, AZERİ VE GÜRCÜ PLANLARI TUTMADI”

Karan, Milli Savunma Bakanlığı İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında imzalanan kışlada güvenli gıda protokolü kapsamında askerlerin fındık ihtiyacının Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından karşılanacak olmasının son derece memnun edici olduğunu bildirdi. Karan, TMO...

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, tekelci ve yerli işbirlikçilerin Şili, Azerbaycan ve Gürcistan’daki fındıkla ilgili plan ve yatırımlarının tutmadığını, çürütüp yağını çıkardıklarını kaydetti. Türkiye’ye yurt dışından yağlık fındık ithal edildiğini belirten Karan, bir yağ firması tarafından Şili’den Gürcistan’ın Poti limanına buradan da serbest bölge olan Trabzon limanına 2-4 fındık yağı hammaddesi ithal edildiğini aktardı. Dünyada Türk fındığı ve özellikle Giresun kalite yağlı fındığın alternatifsiz olduğunu vurgulayan Karan, Şili, Azerbaycan ve Gürcistan’da umduğunu bulamayanların, Türk fındık üreticisine şirin görünmek için sıraya girdiği ifade etti. Üreticiye şapka, çuval ve budama makası dağıtmakla üretimin artmayacağının altını çizen Karan, “İklim şartları dışında Türk üreticisi sizin uzman ekiplerinizden üretim konusunda daha tecrübelidir. Üretim için biz cebemize girene bakarız. Geçimimizi sağlayamadığımız bir malı üretmek için çok bir çaba göstermeyiz. Üretimi artırmak istiyorsanız önce üreticinin alın terinin karşılığını verin” dedi.

4 aylık fındık ihracat rakamlarına bakıldığında, geçen sezonun aynı dönemine göre miktar artarken, gelirin gerilediğine dikkat çeken Karan, kaybeden Türk fındık üreticisi olurken, kazananın Avrupalı tüketici olduğunu belirtti. Karan, Türkiye’nin 2017-2018 ihracat sezonunun ilk 4 ayında yaklaşık 126 bin ton iç fındık ihraç ederek karşılığında 805 milyon 651 bin dolar gelir elde ederken, 2016-2017 ihracat sezonunun ilk 4 ayında 92 bin 425 ton iç fındık ihraç ederek karşılığında 823 milyon 153 bin dolar gelir sağladığını hatırlattı.

Karan, İtalya başta olmak üzere fındık üretimi yapılan diğer ülkelerde geride kalan sezonda yüzde 50’lilere varan rekolte kaybı yaşandığını, buna bağlı olarak ta Türk fındığına olan ilginin arttığını ancak, dolar karşısında Türk fındığının değer kaybettiğini ifade etti.

04 Oca 2018 - 15:01 - Gündem --- Okunma


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Giresun Öncü Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Giresun Öncü Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Giresun Öncü Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Giresun Öncü Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.