“EN AZ 2 YIL AV YASAĞI UYGULANMALI”

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmet Balık, aşırı avlanma ve bazı deniz ürünlerinin "yem" adı altında avlanmasının ekosistemi olumsuz etkilediğini belirterek, en az 2 yıl av yasağı konulmasını istedi....

“HAMSİ AVCILIĞI İÇİN HAVA ŞARTLARI UYGUN DEĞİL”

Hamsi avının yeniden artması için kar yağışı olması gerektiğine işaret eden Balık, “Şu anda Karadeniz’de hava şartları hamsi avcılığına uygun değil. Birkaç gündür havaların yağmurlu gitmesi de bu şartları oluşturmadı. Eğer sıcaklık düşüşü bir süre daha böyle devam ederse kısa bir süre daha hamsi avcılığı yapılabilir.” dedi.

Balık, hamsinin göç zamanlarının belli olduğunu ifade ederek, “Şu anda hamsi Karadeniz’den göç ederek Gürcistan ve Rusya karasularına gitti. Bundan sonraki süreçte tersine hamsi göçünün olup olmayacağını zaman gösterecek ama gözlemlerimiz ve tespitlerimiz bundan sonra çok verimli bir hamsi avının olmayacağı yönünde.” değerlendirmesinde bulundu.

Karadeniz’de sürdürülebilir balıkçılığın gerçekleşebilmesi için belli şartlar ve kurallara herkesin uyması gerektiğini vurgulayan Balık, tüm balıkçıların devletin koyduğu yasaklara ve kurallara riayet etmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Balık, balık avcılığın genellikle gırgır tekneleriyle yapıldığını kaydederek, “Su Ürünleri Genel Müdürlüğü önemli ölçüde tekneyi önlem amaçlı denizden geri çekmişti ancak tekne sayısının azalması denizde kendini göstermedi. Henüz bu durum aşırı avcılığın önüne geçmiş değil. Maalesef aşırı avlanma ve bazı deniz ürünlerinin yem adı altında avlanması ekosistemi de olumsuz etkilemiş durumda.” diye konuştu.

“DİP TROL AVCILIĞINA KARADENİZ’İ KAPATMAMIZ GEREKEBİLİR”

Avcılıkta diğer önemli sorunun ise dip balıklarının aşırı avlanması olduğuna dikkati çeken Balık, bunun dip balığı stoklarına önemli zararlar verdiğini, aşırı avlanmaktan kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Balık, bölgede hamsi başta olmak üzere tüm balıklar için avlanma kotası getirilmesi gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Bunun yanında dip balıkçılığı avında yeni kararlar alıp belki 2 sene uzatma ağları ve dip trol avcılığına Karadeniz’i bizim kapatmamız gerekebilir. Bu süreçte de balıkçıların mağdur edilmeden bir uygulamaya gidilmesi gerekiyor. Aksi durumda balıkçılıkla ilgili yapacağımız küçük dokunuşlar Karadeniz’de kıyı balıkçılığı için maalesef yeterli değil. Ben en az 2 yıl av yasağı olması gerektiği kanaatindeyim. Bunun yapılabilmesi için de radikal önlemler alınması ve fazla geciktirilmeden de bunun yapılması gerektiğine inanıyorum.”

Prof. Dr. Balık, balıkçıların “boy” konusunda belirlenen kurallara uymamasının da av stoklarına ciddi zarar verdiğini vurguladı.

22 Ara 2017 - 08:09 - Ekonomi --- Okunma


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Giresun Öncü Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Giresun Öncü Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Giresun Öncü Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Giresun Öncü Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.