“Kuşdili”nin anavatanında UNESCO sevinci

Doğu Karadeniz'de halk arasında "kuşdili" olarak ifade edilen "ıslık dili"nin UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alınması, Kuşköy'de sevinç yarattı.

Doğu Karadeniz’de halk arasında “kuşdili” olarak ifade edilen “ıslık dili”nin UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alınması, Kuşköy’de sevinç yarattı. Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy’de vadiler arasında ıslıkla iletişim kurmayı sağlayan ve gelecek nesillere aktarılması için her yıl festivali düzenlenen kuşdili, yöre halkınca yaklaşık 500 yıldır kullanılıyor. Kuşdilinin UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alınması için 2016’da yapılan başvurunun ardından başlayan heyecanlı bekleyiş, Güney Kore’nin Jeju adasındaki UNESCO toplantısında oy birliğiyle alınan karar sonrası mutluluğuna dönüştü.

Kuşdilini Tanıtma Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Şeref Köçek, kararın köy halkı tarafından sevinçle karşılandığını söyledi. Kuşdilinin yörede yaklaşık 500 yıldır kullanıldığını dile getiren Köçek, 2009 yılından bu yana köy halkı ve dernek olarak bu kültürü yaşatmak için çalıştıklarını belirtti. Köçek, uzun yıllardır bekledikleri olayın bugün gerçekleştiğini aktararak şöyle devam etti:

“Artık kuşdili UNESCO’da, bir hayalimiz gerçek oldu. UNESCO’ya alınması konusunda da umutluyduk, umutlarımız boşa çıkmadı. Kuşdilinin UNESCO’ya alınmasında çalışan, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Artık kuş dili denince dünyada Giresun, Çanakçı ve Kuşköy akla gelecek.”

Bu durumun kuş dilinin yaşatılmasına katkı vereceğine dikkati çeken Köçek, “Biz kuş dilinin yaşatılması için yıllardır çalışıyoruz ancak UNESCO’ya alınmasının ardından ilgi artacaktır. Kuş dilinin yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması için yapılan çalışmalara destekler de artacaktır. Bu da önemli bir katkı.” dedi.

“DÜŞMAN İŞGALİNDE BİLE ATALARIMIZ BU DİLİ KULLANMIŞ”

Kuşköy’de ikamet eden Mehmet Köçek ise UNESCO’nun kuşdili için çok büyük avantaj olduğunu vurgulayarak “Şu anda bu değerimizin kaybolmadığını görüyoruz, bugün gerçekten mutluyuz. Düşman işgalinde bile atalarımız bu dili kullanmış, kuşdilinden faydalanmış, tarlada, bağda, bahçede hep kullanılmış. Önemli bir kültürün yaşatılması bizi sevindiriyor.” diye konuştu.

Kuşköy’de kahvehane işleten Engin Cındık da kuşdilinin UNESCO’ya alınmasının köye biraz daha canlılık getireceğine inandığına işaret ederek “Zaten yerli yabancı belgeselciler, medya kuruluşlarından temsilciler geliyordu. Şimdi bu daha da artacaktır. Yıllardır zaten biz UNESCO’ya alınmasını bekliyorduk, zaten adaydı, alındığına da çok sevindik, çok mutluyuz.” değerlendirmesinde bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Doğu Karadeniz’de halk arasında “kuşdili” olarak ifade edilen “ıslık dili”nin “UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi”ne alındığını açıklamış, UNESCO’nun kararını Twitter’daki hesabından duyurmuştu.

08 Ara 2017 - 12:13 - Gündem --- Okunma


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Giresun Öncü Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Giresun Öncü Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Giresun Öncü Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Giresun Öncü Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.